info  fabercon.fi | 0400 533 978 tai 044 204 2029

Luotatko Googlen tekniikoihin?

Webin jättiläiseltä, Googlelta tulee jatkuvasti laadukkaita ja kiinnostavia teknisiä ratkaisuja ohjelmistuotantoon. Mutta miten niihin pitää suhtautua, onko niillä jatkuvuutta? Periaatteessa yrityksen koko – Googlen tapauksessa se on jättiläismäinen – on tässä mielessä positiivinen merkki, isolla yrityksellä riittää voimavaroja ohjelmointialustojen ja -kehysten (platforms and frameworks) ylläpitoon ja kehittämiseen.

Google on kuitenkin erikoistapaus. Googlen päätavoite on sitoa webin käyttäjät itseensä mahdollisimman tehokkaasti. Tämä koskee niin webin käyttäjien kuin sovelluskehittäjien sieluja. Molemmat ovat Googlelle tärkeitä. Erilaistet tekniset ratkaisut sitovat kehittäjiä omaan piiriin, tämä tavoite on niin Googlella, Facebookilla, Microsoftilla kuin Oraclella. Google on vain osoittautunut erittäin lyhytjännitteiseksi, se ei halua lunastaa lupauksiaan, pysyä uskollisena omalle valinnalleen, jos ruoho vain näyttää vihreämmältä aidan toisella puolen.

Google Web Toolkit (GWT) oli suurinta hypeä reilut kymmenen vuotta sitten. Koodaa websovelluksia Javalla, kuulostaa hienolta. Viis siitä, että käyttöliittymätekniikka on jo silloin vanhentunut Swing ja Javascriptia ei kuitenkaan saatu korvattua kokonaan, eli sekin piti kuitenkin osata Javan lisäksi. Tämä tekniikka jäi HTML5 hypen jalkoihin, vaikka se saikin kohtuullisesti käyttäjiä. Sen päälle rakennettiin paljon lisäratkaisuja. Sencha GWT, ZK, SmartGWT, GWT-ext ja kotoinen Vaadin ovat näitä GWT:n jatkeita. Mikään ei kuitenkaan estänyt Googlea kylmästi hylkäämästä GWT:n kehitystä, ei edes se, että joitain Googlen palveluja kehitetään edelleen GWT:n päälle. Nykyisin GWT:n kehitys on sysätty Vaatimen vastuulle. Googlelle riitti se, että GWT:sta ei tullut maailmanvalloittajaa. Vain paras, sija yksi, kelpaa Googlelle. Se että iso joukko yrityksiä oli sitoutunut GWT:hen, ei vaikuttanut ilmeisesti Googlen päätökseen mitenkään.

Seuraava suuren rummutuksen aihe oli viitisen vuotta sitten Dart-ohjelmointikieli. Tämän piti olla ”kelvottoman” Javascriptin tappaja. Lisäksi Dartin piti toimia myös serverilla. Käytä vain yhtä ohjelemointikieltä websovelluksissa, mikäs sen mahtavampaa. Alku oli hyvä, kielihän on tietysti erinomainen, kuten Googlen voimavarat ja innovatiivisyyden tietäen voi olettaa. Mitä sitten tapahtui? Yhtäkkiä Googlen rummutus ja informaatiotulva loppui kuin seinään. Dartin IDE (Eclipsen päälle tehty) lopetettiin, lupaukset Dart VM asentamisesta Google Chromeen luovuttiin (tilalle jäi sentään Javascript käännös, muuten kieli olisi täysin hyödytön). Viimeinen niitti oli se, että Googlen seuraavan ”maailman parhaan tekniikan” kakkosversio – Angular 2 – tehtiinkin TypeScriptin eikä Dartin kera. Google siis pyllisti omalle tekniikalleen ja valitsi yhden pahimman kilpailijansa, Microsoftin, ohjelmointikielen. Kuka satsaa tekniikkaan, johon sen valmistajakaan ei usko. Dart on käytännössä kuollut.


Kuva: Kaunis räsymatto. Samat houkuttelevat värit toistuvat säännöllisesti, ja matto näyttää aina uudelta, eikä siltä matolta, joka oli jo eilen lattialla. Assosiaatio hölmöläisten mattoon on satunnainen.

Miten sitten viimeinen viritys, AngularJS? Tämä Javascript framework sai nopeasti laajan käyttäjäkunnan, sen versio 1.x on erinomainen MVC-arkkitehtuurin ja databindauksen alusta. Harvemmin jonkin hypen suosio kasvaa näin vauhdilla. Mutta tämä ei estänyt Googlea vetämästä mattoa alta kaikilta Angular 1.x kirjastoa käyttäviltä yrityksiltä. Angular 2 tuli kuin kirkkaalta taivaalta. Ei yhteensopivuutta version 1 kanssa! Tee kaikki uudestaan. Google ilmeisesti säikähti, että uusin kaikkein paras tekniikka onkin HTML-komponenttipohjainen ratkaisu (joka versiosta 1.x puuttuu), jonka hypen nousu oli selvää muutama vuosi sitten. Googlen pitää olla ykkönen, viis siihen uskovista ja luottavista yrityksistä.

Mutta opitaanko mistään? Sen sijaan että yritykset olisivat miettineet uusia vaihtoehtoa, ainakin osa siirtyi kiltisti tiiviin Angular 1.x jälkeen mammuttimaisen Angular 2:n käyttäjäksi. Jotta vitsi olisi täydellinen, on tietoa, että Angular 3 ja 4 ovat jo kehitteillä. Onneksi olkoon käyttäjäkunta; kirjoita softa uusiksi, helppo ja kannattava homma, tärkeintähän on aina juosta viimeisen tekniikan perässä. Jopa Google säikähti kakkosversion aiheuttamaan kohua. Googlella peräti luultiin hetken, että edes he eivät voisi tehdä näitä temppuja jatkuvasti suosion niistä kärsimättä.

Myöntääkö Google, että se on lopettanut näiden hitaasti historiaan haihtuvien alustojen kehityksen? Ei tietenkään, sivustot jatkavat elämäänsä, sisäinen kehu kukoistaa siellä kuten ennenkin. Mitään kehitystä tai päivitystä ei vain oikeasti tapahdu.

Jonkinmoinen poikkeus Googlella on Go-ohjelmointikieli, jota ei ole liiemmin mainostettu, mutta kielen käyttäjäkunta kasvaa hitaasti mutta tasaisesti. Kyse ei olekaan varsinaisesta web-tekniikasta, joten tällä ei olekaan Googlelle erikoista kaupallista merkitystä. Ehkä siksi tällä Googlen sisäiseen käyttöön tarkoitetulla ohjelmointikielellä onkin pidempi tulevaisuus, jos Luoja ja Google suo.

Scroll to Top