Google julkaisi viime vuonna Flutter alustan, joka perustuu Googlen Dart ohjelmointikieleen, ja jolla voi tehdä ns. cross-platform sovelluksia. Termi tarkoittaa sitä, että sama koodi käy usealle käyttöjärjestelmälle, ja usealle eri laitealustalle. Esimerkiksi selaimet ovat tällaisia ohjelmistotuotteita.
Flutterilla tehty koodi käy sellaisenaan Androidille, iPhonelle ja lähitulevaisuudessa myös desktopille. Varsinainen pommi tuli muutama viikko sitten, kun Googlelta saman koodin luvattiin toimivan myös webissa. Beta-asteella ollut Hummingbird-projekti valmistui, ja sai nimekseen Flutter web. Tällaista ohjelmointialustaa, kuin Flutter tarjoaa, ei ole ennen tehty. Lisäksi Flutter-sovellukset ovat natiivisovelluksia, eikä niissä tarvita mukana alustakohtaista koodia, kuten käytännössä kaikissa sen kanssa kilpailevissa tekniikoissa käytetään. Dart tulee voimakkaasti myös serveripuolelle tulevaisuudessa, ja sitä voidaan käyttää siellä nytkin, mutta palvelinalusta on vielä keskeneräinen.
Flutter+Dart -kombinaatio tulee olemaan epäilemättä tämän vuoden suurin hype ohjelmoinnin saralla. Tekniikka on niin uusi, että osaajia ei ole oikein saatavissa, ei ainakaan mistään koulutusputkesta. Myös dokumentaatio on vielä keskeneräinen, esimerkiksi yhtään Flutteria koskevaa kirjaa ei ole saatavissa, ja Dartin kirjat (noin tusinan verran kirjoitettu) ovat jo viiden vuoden takaa. Googlen valtavat voimavarat tietäen tähän tulee nopeasti merkittävää parannusta. Suomalaisia Flutteria käsitteleviä sivustoja ei vielä ole.
Tärkeimmät näitä tekniikoita koskevat sivut ovat:
Dart lang home: https://dart.dev/
Flutter home: https://flutter.dev/
Fabercon tulee jatkossa, suhteellisen tiiviillä aikataululla, julkaisemaan blogeja Flutterista, koska näemme tämän tekniikan valtavat mahdollisuudet, ja haluamme olla tässä kehityksessä eturivissä.